Asociația de Proprietari
Asociația de proprietari trebuie sa fie unită ca o familie in fața problemelor care inevitabil apar si trebuie rezolvate
Asociația de proprietari este întemeiată pentru organizarea și reprezentarea intereselor proprietarilor dintr-un condominium.
Forma juridică are caracter non-profit, toate sumele care provin din venituri sunt folosite doar pentru a îmbunătăți sau a repara proprietățile comune.
Termenul de condominium se folosește in legislație iar prin acesta se înțelege proprietatea imobiliară alcătuită din apartamente sau din spații cu o altă destinație decât cea de proprietate individuală (adică spațiile comune).
Este obligatorie înființarea unei Asociații de Proprietari , pentru că este singura formă juridică de organizare acceptată prin care sunt conferite drepturile și obligațiile în fața oricărei instituții.
Lege care se aplică asociației Proprietari
Legea nr. 196/2018 referitor la funcționarea și administrarea condominiilor este cadrul legislativ în vigoare.
După publicarea în Monitorul Oficial, vechea legislație , respectiv legea nr. 230/2007 dar și H.G. 1588/2007, nu mai sunt în vigoare
O asociație de proprietari trebuie sa fie unită ca o familie in fata problemelor care inevitabil apar si trebuie rezolvate .
Disensiunile , neînțelegerile ,orgoliile intre membrii unei asociații de proprietari vor aduce doar neplăceri pentru aceștia .
Participați la ședințele organizate ( AGA ) unde vă puteți exprima , e bine să o faceți civilizat fără să vă certați .
Încercați să nu faceți " bisericuțe " si sa fiți uniți .
Cu cat numărul proprietarilor este mai mare cu atât este mai greu sa existe consens dar nu este imposibil.
Dați dovadă de maturitate si lăsați sa primeze interesul comun .
Așezați-vă la masa si discutați pană găsiți cea mai bună soluție pentru cei mai mulți dintre dvs.
Solicitați si Administratorului sa participe la ședințe alături de dvs. acesta ar trebui să posede ceva expertiză si să vă poată ajuta cu o părere in cunoștință de cauză , dar decizia este a dvs. a proprietarilor.
Consemnați tot ce discutați in adunare, problemele cat si soluțiile alese pt. rezolvarea acestora.
Odată votat de majoritate si ceilalți vor trebui să accepte votul .
Chiar daca Administratorul Blocului nu a participat la adunare acesta va lua la cunoștință despre aceasta si va pune in aplicare ( in limitele legii ) ce s-a votat de către membrii asociației de proprietari .
Problemele de ordin tehnic apărute la părțile comune sunt problemele tuturor si trebuie rezolvate cat mai curând posibil.
Acele spatii care reprezintă parți comune din condominiu ( Uscătorii etc.) pot fi folosite de către toți proprietarii pe baza de înțelegeri intre vecini , pot face obiectul diferitelor convenții si utilizări , daca nu a fost votat altceva in adunarea generala ( închiriere , etc.)
Daca apar discuții ( litigii ) pe tema folosirii acestora NU este treaba administratorului, el este un simplu angajat si poate emite doar o părere, președintele împreună cu cei din comitet trebuie să rezolve această problemă .
Ca un spațiu din proprietatea comună sa fie închiriat trebuie ca majoritatea proprietarilor să fie de acord (50% + 1), vecinii afectați direct ( stânga-dreapta, sus-jos), avizul comitetului executiv, reprezentat de președinte.
Iată ce spune legea 230/2007 de înființare, organizare si funcționare a asociațiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comună poate fi utilizată de către terți, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majorității proprietarilor membri ai asociației si al proprietarilor direct afectați de vecinătate, in baza unui contract de închiriere, de folosință sau de concesiune.
